7ZŠ Kolín - Halloween v I. A a v I. B
 

Něco málo z historie…….

Halloween vznikl z křesťanských oslav svátku Všech svatých a pravděpodobně i  z předkřesťanského keltského svátku Samhain - obdoby našeho Nového roku. Název vznikl zkrácením anglického „All-Hallow-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“.

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané Jack-o'-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Barvy černá a oranžová.

Celodenní projekt plný strašidel, zajímavých úkolů, zpívání  a legrace……

Protože se naši prvňáčci učí od 1. třídy anglicky, vymyslely pro ně paní učitelky projekt, ve kterém se seznamují se zvyky a tradicemi v anglicky mluvících zemích. Samozřejmě jsme nemohly vynechat Halloween. Na konferenci přiletělo nejvíce čarodějnic, čarodějníků a kouzelníků. Nechyběli ani kostlivci, duchové, černé kočky, netopýři a pavouci. Všichni přítomní se nejprve ve strašidelné třídě začali učit anglicky. Děti dokázaly pojmenovat svoje masky, tradiční barvy a předměty, procvičily si počítání do 10. Neopomněli jsme ve výuce ani češtinu – čtení písmenek a slabik s duchy zvládla „strašidýlka“ na  výbornou. Básničku o hradních strašidlech a hledání ukrytých příšerek zvládl úplně každý. Vyhledat na obrázcích plných duchů a dýní 10 rozdílů byla pro děti také hračka. I v matematice se prvňáčkům dařilo, počítání s duchy  a  čarodějnicemi jim šlo  na jedničku s hvězdičkou. Za bezvadnou a s chutí vykonanou práci si prvňáčkové domů odnesli ve svých žákovských knížkách odměny – razítka pohádkových postav a nechyběly ani jedničky. Odměnou pro paní učitelky byly usměvavé a spokojené děti.

Co všechno prvňáčkové 3. listopadu zažili a vyrobili si můžete prohlédnout.

                                                      Mgr.Lenka Ryšánková a Mgr. Zuzana Kesnerová

 
 
     
 

Webdesign: