7ZŠ Kolín - Poznávací exkurze do Londýna
 

V polovině května se 32 žáků naší školy zúčastnilo čtyřdenního pobytu ve Velké Británii. Při zpětném hodnocení jsme se s žáky shodli, že „Expedice London“ byla mnohostranně obohacující zkušeností. Shlédnutá místa  v Londýně -  Buckingham Palace, Trafalgar Square, Westminster Abbey, Big Ben a budova parlamentu, London Eye, a Tower Bridge nám umožnila nasát atmosféru Londýna všemi smysly – viděli jsme, jak i třídenní déšť nesebere Angličanům pohodovou náladu a chuť do života – běžci a cyklisté se nevzdávali a podle pláštěnek bylo snadno poznat, kdo je turista a kdo místní.    Nejzásadnější zážitek ale představoval kontakt s každodenní realitou – ubytování na hostelu přineslo možnost kontaktu s dalšími skupinami studentů na výpravě za poklady Londýna. Dívky byly ubytovány vedle francouzské expedice, kluci vedle německé…, nelze zapomenout na jízdu londýnským metrem, které se skládá ze 14 různých tras, většina stanic je přestupných na minimálně další dvě trasy. Ukázalo se, že tým byl sestaven ze zodpovědných lidí, kteří zvládli i cestování nejrozlehlejším metrem této planety! Samostatnou kapitolou byla i čistě zážitková návštěva resortu Legoland Windsor.

Vidíme, že tato zkušenost napomohla posunout vnímání angličtiny. Pro zúčastněné žáky už angličtina do budoucna nebude představovat jen jeden z předmětů ve škole. Žáci zažili, že znalost jazyka nabízí možnost obohacení života o nové zkušenosti a otevírá pohled na život z širší perspektivy britské kulturní oblasti. Krátký pobyt nás zúčastněné změnil i v jiné oblasti – zjistili jsme, že můžeme důvěřovat sami sobě i svým schopnostem.

                Doufáme, že se nám v dalších letech podaří s výjezdy do zahraničí pokračovat, spolupomáhají totiž naplnit filozofii naší školy – nabídnout žákům kvalitní vzdělání a zároveň je podporovat tak, aby se stali samostatnými lidmi se zdravým sebepojetím, s odvahou, vytrvalostí a odolností, které jim umožní naplnit své životní sny. 

Mgr. Martina Hořejšová

 
     
 

Webdesign: