7ZŠ Kolín - Zábavné učení v I. C a V. A
 

Dnes 31.10. jsme si užili zábavné dopoledne. Sice Haloween není českým svátkem, ale protože jsme si v pondělním kruhu vyprávěli o vydlabávání strašidelných dýní, tak jsme se rozhodli, že si užijeme trochu zábavy i u nás ve třídě.

Kdo chtěl, přišel dnes v kostýmech a společně jsme ve skupinách pracovali na pracovních listech, kde jsme využili našich znalostí z češtiny, matematiky, ale museli jsme dokázat také trochu zručnosti, pohotovosti a hlavně spolupráce s ostatními dětmi.

 Myslím, že se nám den moc vydařil a všichni jsme si ho náramně užili.

Mgr. Hana Pospíšilová

31. říjen patří už i u nás mezi svátky, které nejsou úplně opomíjeny. Magické lektvary, masky, strašidelné kostýmy, duchové, černé kočky, čarodějnice, oheň, kostlivci a hlavně vydlabané dýně uvnitř s hořící svíčkou jsou tím, co specifikuje svátek anglosaských zemí, Halloween.  Jeho původ však sahá již do doby starých Keltů. A právě po jejich stopách jsme se vydali i my, žáci V. A. Chtěli jsme se o tomto svátku dozvědět víc, a tak jsme uspořádali projektové vyučování.  

Ráno se třída proměnila jako otočením kouzelného prstenu a místo žáků usedli do lavic různí čarodějové, čarodějnice, upíři, mumie i kostlivci, ale nechyběla ani divoká kočka, pavouci, žáby, myši a netopýři. Zazvonilo, všechny nadpřirozené bytosti usedly kupodivu bez řečí do lavic a za hrobového ticha čarodějnice Kadimůra začala své vyučování. Matematika odstartovala zjišťováním počtu obyvatel hlavních měst anglosaských zemí. Hráli jsme si s těmito vysokými čísly a prováděli jejich zaokrouhlování, čímž jsme se vlastně vydali i trochu do zeměpisného učiva. Nechyběla ani slovní úloha, ve které jsme se probrali staletími a přes převody jednotek jsme se dostali i k počítání nožiček, ocásků a oušek u kouzelných koček. Na závěr hodiny jsme řešili rovnice pana Kostlivce.  V českém jazyce jsme pracovali se strašidelným textem, určovali slovní druhy, skloňovali podstatná jména, časovali slovesa. Na závěr hodiny jsme si napsali Drákulův diktát o Listožroutovi, a přestože se tvářil jako velmi jednoduchý, dal nám dost zabrat. V ostatních hodinách jsme si povídali o zajímavostech, tradicích a zvycích tohoto svátku. Za odměnu jsme si vyluštili strašidelnou křížovku, nakreslili obrázky, poslouchali a zpívali písničky.

Celé dopoledne jsme si náramně užili a kromě zábavy jsme se dozvěděli i spoustu nových informací.

                                                                                                            Mgr. Pavlína Kopáček Hölzlová a žáci V. A

 
 
     
 

Webdesign: