7ZŠ Kolín - Jídelní lístek


Pondělí
s těstovinou
moravský vrabec, zelí, bramborový knedlík
čočkový salát s vejcem, rohlík
 
Úterý
s kapáním
hovězí vařené, rajská omáčka, knedlík
plněná paprika v rajské omáčce, rýže
 
Středa
valašská kyselica
krůtí ala bažant, bramborová kaše
špagety s kousky sumečka
 
Čtvrtek
s fridátovými nudlemi
maďarský vepřový perkelt, rýže
trenčínské fazole, uzená kýta
 
Pátek
dýňová s kuličkami
ovocné knedlíky s jahodami a tvarohem
čínská pánev, bulgur
 

Změna jídelního lístku vyhrazena !!!

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1. Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

ALERGENY v potravinách

Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU . 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – vyhláška 113/2005 Sb. – o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8 odstavec 10

Předpisy stanoví specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity. Potravinové alergie můžou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. /viz tabulka/.

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování a má pouze informační charakter.

Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označování přítomnosti alergenní složky týká.

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen jasně a zřetelně označit, není sice nijak blíže specifikováno, ale lze obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o přítomnosti alergenní složky v potravině.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude vycházet z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

Webdesign: