7ZŠ Kolín - Čerti s námi šili

12/12     Čerti s námi šili

 

Zážitek ze školního představení

 Kamila Kleiberová, 5.A

Jen tak na úvod: proč to bylo zajímavé? Nejspíš proto, že to byli afričani, kteří se od nás celkem liší. Nejvíce tím, že mají jinou barvu pleti – to je jen však na první pohled. Na druhý pohled mají jiné zvyky, jiný způsob života a vůbec. Mě nejvíc zaujaly jejich pohyby tělem, které jsou skoro nenapodobitelné. Také v neposlední řadě všichni úžasně zpívají a hrají na zvláštní nástroje, které si sami vyrobí. To by se ale nedalo nazvat zážitkem, kdybych ten nejlepší nenapsala. Takže to rychle napravím. Povím vám, že nejlepší tanečníci kromě kapely byly paní učitelky, které je napodobovaly. Děti to také zkoušely, ale na učitele mají ještě co pilovat.

Africké zvuky, hudba a tance

Jakub Šmahel, 5.B

Když jsme vešli do tělocvičny, tak nás přivítali tři černoši. Ptali se nás jak se máme. Pořád nás vítali a řekli nám, jak se u nich řekne ahoj, mám vás rád. Potom začaly melodie, zvuky a završili to zpěvem. My zpívali s nimi. Byla to legrace. Pak učili děti tancovat jejich tance. Dokonce poslali bubny a my si na ně mohli zabubnovat. Vše vyvrcholilo tím, když šli tančit učitelé. Tancovali moc hezky. Úplně nakonec se s námi rozloučili a nejlepší tanečníci z nás dostali afrického slona – přívěšek na klíče. Bylo to moc hezké.

Hudba až z daleké Afriky

Karolína Škrabánková, 5.B

Vystoupení začalo v 8.30 v tělocvičně. Já jsem ukořistila první řadu. Hurá, začíná představení. Přišli tři černoši. „Ahoj!“, zavolal první černoch a potom nás začal učit řeč, kterou se mluví u nich v Africe. Pak začali všichni černoši hrát, zpívat a jeden tančit. Stoupl si přímo přede mne a mojí kamarádku Terezku a začal sebou kroutit. Byla to legrace, ale i ponaučení. Nakonec si černoch vybral 6 kluků a začal je učit africký tanec. Ten, co tancoval nejlépe byl odměněn dřevěným slonem. Pak ten samý černoch vybral 6 holek a opět je začal učit tanec. Zase byla ta nejlepší odměněna. Potom se všechny děti hrnuly k africké skupině. Spustila hudba a všichni tančili africké tance. A víte, co se stalo třešničkou na dortu? Jeden černoch řekl: „ A teď je to jen na vás. Chcete, aby tančili i učitelé?“ „Ano!“,křičely všechny děti najednou. A tak tančili páni učitelé a paní učitelky! Já jsem se skvěle bavila a klidně bych si to zopakovala.

Africká hudba

Kája Nedbal, 5.C

   Africká hudba je velmi zajímavá.Vše začalo 5.12.v 8,30hodin. Naše třída připravila lavičky v tělocvičně, a pak přišly všechny děti od prvních tříd.

Hudebníci přijeli až z Konga. Pořád jsme slyšeli v té hudbě bubny. Nebyl mezi nimi žádný běloch. Učili nás africká slova: např.“moty“, to znamená „ahoj“.

   Bubny měli udělané ze zvířat. Uměli to dobře rozjet. Moc se nám to líbilo.

Hudba Afriky

Marcel Šíma, 5.C

   Vše začalo 5.12. na Mikuláše, když jsme dorazili do tělocvičny. Potom jsme tam všechno připravili, ale stihli jsme to jen tak, tak. Pak už přišly první třídy.  Museli jsme chvilku počkat, než si hudebníci připravili bubny a xylofon. Pak mohlo všechno začít. Tancovali jsme, bubnovali a dělali skopičiny.

   Nakonec šli tancovat i učitelé. Zábava trvala celou hodinu a moc se všem líbila.

Netradiční Mikuláš na 7.ZŠ

Klára Svítilová a Lucie Šubrtová 8.A

5.12.2006 navštívil naší školu černošský folklorní soubor MBUNDA AFRIKA.

Skupinu tvořili tři Konžané.

Předvedli nám poutavý tanec. Po ruce měli typické africké bubínky, které jejich tanec doprovázely. Do rytmu se mohl přidat každý žák, který měl bubínek vypůjčený.

 Dobrovolníci si také mohli vyzkoušet africký tanec na vlastní kůži, dokonce v zapůjčených barevných šátcích.

 Afričané mluvili velmi dobře český, vyprávěli nám o Africe, jejích zvycích, tradicích a připojili i pár slovíček svého rodného jazyka.

 Skupina sklidila ohromný potlesk.

 Na závěr byli vyzváni k tanci i učitelé. Ti se ale nemohli vyrovnat, i přes veškerou snahu, umění Konžanů.

 Bylo to skvělé a zábavné vystoupení s velkou dávkou humoru.

 

Připojujeme několik postřehů našich spolužáků:

„ Dověděli jsme se mnoho zajímavého o Africe. Například, že každý muž může mít několik manželek….“

„ Líbila se mi jejich vstřícnost a také muzika a zpěv. Nejlepší bylo, když nám rozdali bubny a my jsme bubnovali s nimi…“

„ Toto vystoupení úžasně oživilo celý školní den.Zároveň to bylo velmi poučné. …“

„ Jen tak potkat v Kolíně Afričana není obvyklé. Takže jsem ráda, že jsem se s nimi vyfotila a mám památku na celý život…“

„ Jsem moc ráda, že škola nám toto vystoupení uskutečnila…“

„ Od kamarádů jsem slyšel, jak to bylo super a úžasné, takže mě moc mrzelo, že jsem ten den zrovna chyběl…“

 

 
     
 

Webdesign: