7ZŠ Kolín - Krajina domova

20/12     Krajina domova

 

Zapojit se do projektu je velmi lehké, stačí se přihlásit. Jenže……to není vybrat si téma, ale vytvořit dobře pracující tým, pečlivě plnit zadané úkoly, vyhledávat informace, třídit je, zpracovávat, dobře si práci rozdělit….. no naučili jsme se hodně. Mnoho zajímavého jsme načerpali v říjnu na čtyřdenním pobytu v jižních Čechách. Nejvíce nás bavila práce v terénu - posuďte sami (viz  video). Svou práci jsme prezentovali na webových stránkách, které byly součástí projektu.

Téma, které jsme si vybrali, je vliv stavby tak potřebného silničního obchvatu na přírodu v jeho okolí a to hlavně na lokalitu štítarské údolí a kolinské letiště. Víte vůbec, že na kolínském letišti žije kriticky chráněný sysel obecný???  Někdy si tam udělejte výlet. Je docela hezké pozorovat na louce tato pobíhající zvířátka. Jen tak se to nevidí, neboť v České republice existuje jen osm lokalit, kde žije! Zůstane sysel u nás, nebo ho obchvat donutí emigrovat??? 

 Mnoho lidí si myslí, že až se obchvat pustí do provozu, bude městu dobře. Ano, mají pravdu. Ale pouze v tom, že se uleví městu (centru), kde žije většina lidí. Okolní vesnice, kterými obchvat povede, jsou na tom mnohem hůř. Už jenom začátek stavby byl pro obyvatele některých domů kritický. Způsobují to například otřesy těžkých strojů, prach při převozu materiálů a mnoho jiných věcí. My tady na tomto projektu chceme ukázat všem lidem i  negativa obchvatu a ne jenom pozitiva, jak tomu doposud bývá. Syslovi chceme jako skupina pomoci, aby jednou pro vždy nezmizel z našeho letiště. Naše skupina chce tomuto živočichovi pomoci už jenom tím, že mu tam vysadíme pár rostlin a zjistíme, jak mu co nejvíce pomoci.

Projekt sice skončil, ale nás ještě čeká únorová výstava posterů všech účastníků (25 škol z ČR), kteří se dostali za cílovou pásku.

Jan Kubica a tým 9.B

 
 
     
 

Webdesign: