7ZŠ Kolín - Sklář ve škole

17/03     Sklář ve škole

 

Dne 15.3. k nám do školy přijel sklář, který se jmenuje Michal Zahradník. Sklářem je přes 38 let. Nejdříve nám vysvětloval, jak a při kolika stupních se sklo taví, z čeho se skládá, nebo v jaké formě ho můžeme najít v přírodě. Bylo to moc zajímavé a kromě povídání nám toho hodně ukázal.

Co jsem nevěděl: jak se sklo vytváří v přírodě, že vltavíny jsou vytvořeny dopadem meteoritů, při kolika stupních se taví sklo, že existuje vodní sklo a mnoho dalších druhů.

Další hodinu jsme si mohli vyfouknout kuličku ze skla. Po vychladnutí jsme zkoušeli, jaký má takhle vyrobená píšťalka tón. Pan sklář nám vyrobil ze skla dudlík, jednorožce, psa a pavouka.  Bylo to fakt zajímavé, přineslo mi to hodně nových informací. Myslím, že se to všem moc líbilo.

Jan Bříza, 5.A

 Dozvěděla jsem se, že existuje vodní sklo, které má v sobě kousky a takový jemný nerozpustitelný prášek. Také už vím, že sklo má různou hustotu, tvar a tvrdost. Dále nám sklář vyprávěl, že se sklo vyrábí z písku, což jsem vůbec nevěděla. Nakonec jsme si vyrobili zkumavku, která je funkční za pomoci tepla a vody jako lupa. Tato beseda mi dala spoustu nových informací a moc se mi líbila.

Denisa Bejčková, 5. A

 
 
     
 

Webdesign: