7ZŠ Kolín - Příměstský tábor školní družiny
 

Den první – pondělí 1. července – Kutná Hora.

První den příměstského tábora se skvěle vydařil.

Po příjezdu do Kutné Hory jsme posvačili v příjemném chládku Sklenářova dolíku. Odtud jsme šli na prohlídku Vlašského dvora. Skvělá paní průvodkyně nám řekla vše o historii paláce a o těžbě stříbra. Ukázala mám, jak se razily groše a tolary. Dostali jsme od ní pochvalu za skvělé chování.

Oběd jsme strávili v zahradě pod Vlašským dvorem, odkud byl nádherný výhled na Barboru a Jezuitskou kolej.

Další naše zastávka vedla do Knihtiskárny. Zde jsme viděli starodávné tiskařské stroje a každý z nás si sám vytiskl pohlednici.

Potom nás čekala zmrzlina a cesta domů.

I když bylo velké teplo, všichni výlet zvládli na jedničku☺. 

D. Vobořilová a V. Veselá

Druhý den – úterý 2. července - byl naplánován výlet do Poděbrad.

Počasí nám nadále přálo a pěší túra z Libice do Poděbrad proběhla bez problémů a s úsměvem na rtech.

Poté následovala hodinová plavba výletní lodí. Děti si ji užívaly a neustále mávaly na všechny, které spatřily z lodi.

Po výstupu z lodi jsme zamířili k oblíbenému stánku se zmrzlinou. 

Cestou na nádraží se děti mohly v parku příjemně ochladit v dlouhých a mělkých brouzdalištích. Všichni z tohoto druhu osvěžení byli nadšení.

Den uběhl jako voda a v pořádku jsme dorazili zpět do Kolína.  

P. Mrzenová, D. Vobořilová, V. Veselá

Den třetí - středa 3. července- Lozice

Třetí den příměstského tábora nás čekala návštěva statku a pečení chleba v Lozicích.

Přes naše velké natěšení nám cesta autobusem utekla velmi rychle.  Po příjezdu nás mile přivítali manželé Lechnýřovi. Hlavní úkol byl pro nás jasný - upéct chleba. První, velice důležitou věcí bylo rozdělání ohně v kamenné peci. Před prací jsme se posilnili svačinou a pustili se do zadělání a hnětení těsta. Poté jsme museli nechat těsto vykynout, zpracovat ho do pěkného bochníku, opět nechat vykynout v ošatce, vyrovnat do pece a těšit se na náš zázrak.

Mezi jednotlivými fázemi výroby chleba, jsme si vyzkoušeli mnoho zajímavých činností. Nakrmili jsme kozy, přetahovali se lanem, poslepu jsme přes lano přecházeli. Vlastnoručně jsme vymlátili obilí cepy, vyčistili od plev, mleli šrot na šlapacím mlýnku, namleli mouku na starověkém kamenném mlýnku nebo na vločkovači vyrobili vločky z ovsa, ječmene, žita a pšenice. Vše jsme poctivě ochutnávali. Vyzkoušeli jsme si, kolik síly je potřeba k tomu, abychom dali do pohybu ruchadlo bratranců Veverkových a připravili půdu na orání. 

Po celou dobu jsme naše chleby pravidelně kontrolovali. Vůně našich upečených chlebů se linula po celé zahradě, neodolali jsme a hned jsme je museli ochutnat. Byly naprosto fantastické.

V. Veselá a D. Vobořilová

Čtvrtý den - čtvrtek 4. července – Kmochův ostrov

Čtvrtý den jsme s dětmi zůstali v Kolíně. 

Ráno jsme šli od školy procházkou na Kmochův ostrov, kde jsme připravili soutěže. Po příchodu na ostrov jsme posvačili a děti rozdělili do čtyř týmů (medvědi, jeleni, veverky, zajíci). V těchto týmech děti soutěžily v několika disciplínách. V rychlosti, přesnosti, obratnosti a dalších dovednostech. Po všech soutěžích jsme vyhlásili výsledky a vydali jsme se ke škole. 

Cestou zpět jsme si dali zmrzlinu a příjemně se osvěžili.

Ve škole jsme měli připravené tvořivé odpoledne. Vyráběli jsme větrník z papíru, který jsme si každý ozdobil podle své fantazie. Po práci s papírem nás čekalo malování na sklo. Každý si odnesl domů krásnou, ozdobenou skleničku.

Na závěr jsme děti odměnili za dopolední i odpolední činnosti a zahráli si pár společných her.

 D. Langrová a P. Mrzenová

 
 
     
 

Webdesign: