7ZŠ Kolín - Čtenářský klub

11/06     Čtenářský klub

 

Jako odměna pro všechny účastníky čtenářského klubu se dnes uskutečnila nádherná literárně  historická procházka  v  Kutné Hoře.

Nikdo z účastníků nečekal, že se nám to bude tak moc líbit.

První zastávka byla v  Muzeu knihtisku, které se nachází pod Jezuitskou kolejí. Měli jsme dost času, tak jsme zhlédli všechny tiskařské i razičské stroje, které se používaly  k  výrobě knih. Dokonce jsme mohli    každý sám si vytisknout fotku historické Kutné Hory a vyrazit si na ni stříbrnou pečeť. To nám přineslo originální výtisk pohlednice. Dále jsme se seznámili i s  ostatními modernějšími tiskařskými stroji, které jsme mohli ručně vyzkoušet.

Poté nám bylo umožněno navštívit sklepy pod budovou muzea, kde jsme shlédli, jak naši předkové uskladňovali potraviny za pomoci chladu a mrazu. Tam jsme viděli i pavoučí    zakonzervované unikáty v  bílé barvě.

Další zastávkou byl Chrám svaté Barbory, kde jsme vyslechli velmi působivou přednášku o všech detailech vzniku této úžasné památky.

Byl to nádherně  strávený čas mezi historii a současností, neboť po ránu jsme měli tato památná místa opravdu a jen  pouze sami pro sebe. 

Děkujeme za tuto příležitost.

Čas nám tak rychle uběhl, že jsme vůbec nestihli projít ostatní památná místa, kde se psala působivá a faktická historie našeho státu.

Určitě si to příště vynahradíme.

Mgr. Elen Jouzová a děti  ze čtenářského klubu

 
 
     
 

Webdesign: