7ZŠ Kolín - Na vlastní oči

14/02     Na vlastní oči

 

Dne 9. 2. se žáci III. A vypravili na exkurzi do knihtiskárny v Kutné Hoře s  tím, že si tento historický klenot také prohlédneme na vlastní oči, protože většina z  nás v  tomto nedalekém městě ještě nebyla.

    Po příjezdu jsme se zastavili u všech historických památek, kterými se toto město pyšní a řekli si zajímavosti a stručnou historii každé z  nich. Jako třeba Kamenný dům, středověká Kamenná kašna, Jezuitská kolej, chrám sv. Barbory, Hrádek, morový sloup… a další.

     Samotná tiskárna byla založena v  Kutné Hoře dne 1.  září 1920. Proto v  expozici panuje starobylá atmosféra jako před 100 lety. V  rodině Gryčů se řemeslo dědí z  otce na syna už více než čtyři generace. Součástí expozice jsou dobové originální tiskové a  knihařské stroje, historická zařízení a  vybavení tiskárny a  knihárny od roku 1840 až do počátku 20. století.

     Tyto staré stroje děti mohly všechny vyzkoušet a poslechnout si, jak fungují. Že to byla hezká, ale namáhavá práce bylo hned všem jasné.

Valentýnské přáníčko, které si vytiskly na třech historických strojích, bylo pak pro všechny nejenom zážitkem, ale i odměnou.

Na všechny pak čekal i bonus v podobě krátké návštěvy podzemí pod Knihtiskárnou s  výkladem majitele.

     Pro děti, ale i pro nás dospělé to byl velice přínosný, zcela naplněný  a    příjemný den.

 

                                                                                                                      Mgr. Cilová Eva + žáci III. A

 
 
     
 

Webdesign: